Carl-Fredrik Teige
Daglig leder

Hva betyr egentlig SEO?

SEO er en forkortelse for Search Engine Optimalization, som på norsk kalles for søkemotoroptimalisering. SEO dreier seg ganske enkelt om å være synlig på nettet, og synlig i søkemotorer. Da øker sannsynligheten for at nye og potensielle kunder finner bedriften din på nettet. Optimaliseringen skal rett og slett gjøre det enklere for kunden å finne bedriften din på nettet. 

Hvordan opererer en søkemotor?

En av verdens største søkemotorer er Google, og Google har en rekke krav og standarder som en nettside må oppfylle, for å i det hele tatt bli rangert i søkeresultatene. Disse kravene handler i sin helhet om kvaliteten på din bedrifts nettside, og om å levere det beste innholdet. For å oppnå høyest mulig rangering, og dermed mest mulig synlighet, bunner alt ned til funksjonaliteten til nettsiden; om innholdet er lesbart, om det fungerer på mobil, om produktbildene er gode og om produktet eller tjenesten nettsiden selger, presenteres på en ryddig og oversiktlig måte. 

Hvorfor er det viktig å være synlig i søkemotorene?

Alt dreier seg om å være der hvor potensielle og eksisterende kunder befinner seg. Si at året er 1905, og du er en bonde som lever av å selge egg. Hver lørdag settes det opp et marked i byen, hvor lokalbefolkningen møter opp for å kjøpe mat og varer for den kommende uken. Som en bonde, vil du anse det veldig verdifullt å få plass til en bod på dette markedet. Aller helst en synlig og større plass, enn de andre bøndene.

I dag er du bonden, din bedrift er din bod og markedet er søkemotoren. Søkemotoren er ikke åpen bare hver lørdag, men 365 dager i året, 24 timer i døgnet. I 2022 har veien til markedet aldri vært kortere, eller lettere, for verken bonden eller forbrukeren, og mulighetene som følger dette, er det viktig å forstå verdien av. 

Hvor lang tid vil det ta å nå toppen av en søkemotor?

Så, om du nå forstår begrepet av SEO og verdien det vil ha for din bedrift, er det viktig å ta med seg at dette vil være et løpende prosjekt som krever tid, tålmodighet og arbeid. Det handler som sagt å skape kvalitet i det man leverer og tilbyr, og å bygge en tillit og troverdighet hos kunden.

Dette bunner i tre hovedfaktorer som måles av søkemotorene:

 

  • Hvor mange klikker seg inn på nettsiden etter søk av relevante ord?
  • Hvor lang tid bruker søkeren inne på nettsiden?
  • Hvor ofte oppdateres nettsiden?

Alt dette bunner i at nettsiden og informasjonen til enhver tid er oppdatert. Google vil måle hvor mange som klikker seg inn på nettsiden din og hvor lenge de blir der, for å finne ut hvor relevant informasjonen på din nettside var i forholdt til forbrukerens søk. Dersom du ikke legger ut oppdateringer, vil en eksisterende leser raskt gå ut igjen. Ergo er det viktig å jobbe for at nettsiden er oppdatert og informativ, slik at du havner høyest mulig på rangeringen og flere kunder strømmer til.

Hvorfor forbinder veldig mange SEO med blogging?

Blogging er et av mange tiltak som kan gjøres for å optimalisere nettsiden sin synlighet. Igjen handler dette om å skape godt, relevant og informativt innhold.

Si at du driver en nettbutikk for verktøy, og lager et blogginnlegg på nettsiden, om hvordan man skal rive en vegg hjemme, eller legger ut ukentlige «gjør-det-selv»-innlegg. Da vil søkere som opprinnelig var ute etter hvordan man kan gjøre enkel oppussing hjemme selv, linkes direkte til hvor han/hun får kjøpt verktøyet, det vil si din nettbutikk. Du vil med dette nå ut til flere kunder, med forskjellige søkeintensjoner.


Det var det for denne gang. Har du noen spørsmål eller kunne tenke deg hjelp med å bedre din bedrifts digitale synlighet?
 

Kontakt oss gjerne for en hyggelig samtale.